Marian van den Beuken
Hooggevoeligheid is een kwaliteit die veelvuldig bij de Nieuwe kinderen voorkomt
Voor Marian van den Beuken heeft deze waardevolle kwaliteit geen geheimen meer ...
HOOGGEVOELIGHEID IS EEN GAVE
Een op de vijf mensen is hooggevoelig. Een op de vijf mensen heeft speciale antennes om subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving te registreren. Het is een gave waardoor zij meer en intenser waarnemen dan anderen, gevaren eerder signaleren, eerder voelen waar iets niet klopt, sneller weten waar mensen in hun omgeving behoefte aan hebben. Zij hebben een zeer sterke intuïtie waardoor zij snel bepaalde kennis verwerven waar anderen langdurig naar moeten zoeken. Deze gave is voor henzelf, voor hun omgeving en voor de maatschappij van onschatbaar belang. Zij heeft echter ook een schaduwzijde. Doordat hooggevoelige mensen meer afgestemd zijn op het ontvangen van subtiele signalen, raakt hun systeem sneller van slag door prikkels van grovere aard en door een hoeveelheid en een diversiteit van signalen. Ze raken snel overvoerd en hebben dan veel tijd en rust nodig om weer te herstellen. Het is dus belangrijk dat ze van jongs af aan leren, zichzelf hiertegen te beschermen. Immers, een speciale gave brengt ook een speciale verantwoordelijkheid met zich mee. Lang niet iedereen heeft dat echter geleerd. Een hooggevoelig kind wordt heel vaak niet als zodanig herkend, integendeel: het krijgt vaak te maken met subtiele signalen dat het niet helemaal in orde is en niet echt aan het ideaal beantwoordt. Hierdoor kan het heel gemakkelijk een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Veel hooggevoelige mensen lopen dan ook niet te koop met hun geaardheid. Het is immers niet een karaktertrek die in onze maatschappij op de top tien van de meest gewaardeerde persoonskenmerken voorkomt. Veel mensen proberen hun geaardheid te verbergen en passen zich zo goed mogelijk aan in de drukte en de snelheid van het arbeidsproces. Ze werken vaak part-time en gebruiken hun vrije tijd om zich terug te trekken, weer te herstellen van hun overbelast zijn. Zij leiden als het ware een dubbelleven. Helaas moeten velen van hen na een aantal jaren hiervoor toch de tol betalen: ze raken burned out en verdwijnen uit het arbeidsproces. Hierdoor verdwijnt een ongelooflijke hoeveelheid talent uit het arbeidscircuit. Doordat veel hooggevoelige mensen ofwel een teruggetrokken leven leiden ofwel zich zo goed mogelijk aan de niet- of minder sensitieven aanpassen, wordt voor de mensen buiten hun directe omgeving vaak niet duidelijk waar zij behoefte aan hebben om goed te kunnen functioneren en zich helemaal te kunnen ontplooien.
THE HIGHLY SENSITIVE PERSON
De Amerikaanse psychologe en onderzoekster Elaine Aron zelf een Highly Sensitive Person, zoals zij het noemt, heeft het aangedurfd zichzelf als onderzoeksobject te nemen en haar ervaringsdeskundigheid te combineren met wetenschappelijk onderzoek. Globaal gesproken onderscheidt zij twee soorten HSP's: degenen die gelukkig zijn met een teruggetrokken bestaan en zoveel mogelijk het risico om overbelast te raken vermijden en degenen die enerzijds een drang hebben om naar buiten te treden en risico's aan te gaan en anderzijds ook weer snel overbelast zijn. De laatsten leven het grootste deel van hun tijd met een innerlijk conflict: ze leven als het ware met de ene voet op het gas- en met de andere op het rempedaal.
EMPOWERMENT
Empowerment betekent in het Nederlands letterlijk: bekrachtiging. Je zou ook kunnen zeggen: bemoediging. Ik ga van het standpunt uit dat ieder mens in principe heel is en helemaal goed zoals zij of hij is. Vanuit deze heelheid kunnen we samen kijken welke verlangens je hebt en wat je verhindert, die verlangens te realiseren. In mijn werk met mensen bekrachtig ik hun heelheid en kijken we vanuit deze heelheid naar eventuele klachten, daarbij in het oog houdend dat klachten altijd de schaduwzijde zijn van een talent dat om ontplooiing vraagt. Verder hanteer ik het uitgangspunt dat datgene waar je energie insteekt, groeit. Steek je dus energie in je rijkdom, dan groeit je rijkdom; steek je energie in je klachten, dan groeien je klachten. De kunst is, je klachten te begroeten en er licht op te werpen, zodat je kunt zien waar de uitweg begint.
VOORBEELD VAN EEN BEGELEIDINGSTRAJECT
Je kunt je toekomst in eigen hand nemen.
In dit levenslooptraject word je uitgenodigd, je levensloop te bekijken als een tuinarchitect die een ontwerp voor een nieuwe tuin gaat maken. Wat voor tuin zou je het liefst willen hebben? Welke elementen moeten erin vertegenwoordigd zijn, zodat je er optimaal van kunt genieten? Hoe is de bodemgesteldheid, de ligging, het klimaat? Wat zijn de mogelijkheden? Welke delen kunnen blijven zoals ze zijn, welke moeten verbeterd worden en welke totaal veranderd? Welke belemmeringen kun je tegenkomen en hoe ga je daar mee om?
Je maakt een stappenplan om je wensen te realiseren.
Tenslotte zal blijken dat ondanks alle zorgvuldige voorbereiding en planning het eindresultaat vol verrassingen zal zijn.
Veel van onze energie gaat naar het oplossen van problemen zonder dat we weten waar we eigenlijk heen willen. Als we echt iets nieuws in ons leven willen creëren, moeten we ophouden louter probleemgericht te denken en helder proberen te krijgen wat we willen en hoe dat eruit ziet. Zo kunnen we verantwoordelijkheid nemen voor onze toekomst.
Bij dit proces spelen drie principes een rol:
- de creatieve kracht van gedachten: je creëert datgene waar je in gelooft
- de kracht van mentale schoonmaak: door de beperkende gedachten over jezelf los te laten, maak je ruimte voor nieuwe, kracht gevende overtuigingen
- de kracht van een heldere visie: je moet je de essentie van je visie zo kunnen voorstellen dat het bijna realiteit lijkt. Dat brengt de realisatie dichterbij.
Het gaat om het (leren) beoefenen van levenskunst:
- de kunst om je dromen te realiseren
- de kunst om problemen vanuit een avontuurlijke invalshoek te bekijken
- de kunst om in een verliessituatie nieuwe kansen te zien.
Vier pijlers
Dit begeleidingstraject is gebaseerd op vier pijlers:
- Omzetten van probleemdenken in visiedenken. Het uitgangspunt is: hoe wil je dat de tuin van jouw leven eruit gaat zien?
- Groei verloopt niet via een lineair proces, maar op een organische manier. Het is niet louter een kwestie van plannen en daar vervolgens naar handelen; het is ook een kwestie van oog hebben voor de groeikansen die je tegenkomt. En soms lijk je stil te staan en blijkt dat later alleen maar de stilstand vóór de sprong te zijn. Je leert haalbare doelen te stellen. Je zult merken dat je doelen veranderen naarmate je groeit: ze groeien met je mee.
- Niet alleen het doel dat je wilt bereiken is belangrijk; van even groot belang is de weg erheen. Uiteindelijk gaat het niet om de kwaliteit van de toekomst maar om de kwaliteit van het nu. Alleen in het nu kan het nieuwe opborrelen en kun je de impulsen krijgen om nieuwe stappen te zetten.
- Integratie van bewustzijn en manifestatie:
- bewustwording van jouw eigenheid
- een visie ontwikkelen op je toekomst
- mentale schoonmaak
- visualiseren (heldere beelden creëren over je verlangens) en affirmeren (jezelf ondersteunen met sprankelende gedachten).
Methodiek
De benadering is zowel rationeel als gevoelsmatig. Reflectie en feedback zijn belangrijke elementen. Er wordt veel gewerkt met geleide fantasieën, visualisaties en affirmaties. De methoden zijn gericht op het versterken van je mentale vermogen, je lichaamsbewustzijn, je creativiteit, je intuïtie en innerlijk weten.
Voor wie is het levenslooptraject bestemd?
Het traject is bestemd voor ieder die zich wil bezinnen op haar of zijn levensloop en de bereidheid heeft, daadwerkelijk stappen te zetten om in beweging te komen.
Een greep uit mogelijke motieven:
- behoefte aan nieuwe inspiratie
- verlangen naar werk dat in deze fase van je leven beter bij je past
- positief leren omgaan met hooggevoeligheid
- beter contact krijgen met anderen
- behoefte aan een zorgvuldiger manier van leven
- vrolijker en krachtiger in het leven willen staan
- positief om leren gaan met moeilijke situaties
- na een periode van inkeer de wereld weer in willen stappen
- je creatieve kanten leren ontdekken en inzetten
- beter leren communiceren vanuit gelijkwaardigheid
- beter zicht krijgen op je positieve kanten
- een balans vinden tussen vreugde en verdriet
- een nieuwe woonomgeving vinden
LOSLATEN VAN PIJN EN ANGST
Jerry Jampolsky, een Amerikaanse psychiater, vond een manier om met tegenslag en verlies om te gaan. Hij noemde dit Attitudinal Healing, het helen van je houding. Kort gezegd definieert Jampolsky gezondheid als innerlijke vrede. Genezing, zegt hij, is het stap voor stap loslaten van een op pijn en angst gebaseerde houding. Wanneer we angst laten varen, blijft slechts liefde over. Zijn uitgangspunt is dat liefde de belangrijkste genezende kracht is.
Jampolsky heeft twaalf principes geformuleerd voor het helen van je innerlijke houding. Ze zijn gebaseerd op het boek `Een Cursus in Wonderen'. Overal in de wereld werken op dit moment al groepen vanuit deze principes. De methodiek is heel toegankelijk en zo simpel dat iedereen ermee kan werken, individueel of in groepsverband. In de Verenigde Staten gebeurt dat al in verschillende sectoren van de maatschappij, zoals bijvoorbeeld in ziekenhuizen, scholen, gevangenissen, welzijnswerk, en met verbluffende resultaten. Het werkt als een steen in een vijver. Het effect is veel groter dan alleen maar individueel.
DE PRINCIPES VAN ATTITUDINAL HEALING
- De kern van ons wezen is liefde.
- Gezondheid is innerlijke vrede. Genezen is angst laten varen.
- Geven en ontvangen zijn in wezen één.
- We kunnen het verleden en de toekomst loslaten.
- NU is de enige tijd die er is en elk moment is bestemd om te geven.
- We kunnen leren van onszelf en anderen te houden door te vergeven in plaats van te oordelen.
- We kunnen liefde zien in plaats van fouten.
- We kunnen er bewust voor kiezen van binnen vredig te zijn, wat er ook buiten ons gebeurt.
- We zijn leerlingen en leraren voor elkaar.
- We kunnen ons concentreren op het leven als geheel in plaats van op fragmenten.
- Omdat liefde eeuwig is, hoeft de dood niet als iets beangstigends te worden gezien.
- Wij kunnen onszelf en anderen altijd zien als mensen die óf liefde verspreiden óf een beroep doen op liefde.
ATTITUDINAL HEALING GROEPEN
Meer informatie over Attitudinal Healing en groepen in Nederland en België is te vinden bij het Centrum voor Attitudinal Healing Nederland:http://www.ahnl.org. Hierin ook informatie over …van hart tot hart…, het tijdschrift voor Attitudinal Healing en Een Cursus in Wonderen.
Waarden en normen voor een nieuwe wereld
Er is in deze tijd veel te doen over waarden en normen. De oude waarden en normen voldoen niet meer of spreken niet voldoende meer aan. Ze golden voor een tijd waarin de wereld vooral hiërarchisch geordend was. Nu leven we in een tijd waarin niet alleen de eigen verantwoordelijkheid centaal staat, maar waarin we ook steeds meer beginnen in te zien dat we door hoe we handelen, onze eigen wereld scheppen. We zijn in staat, een prachtige liefdevolle wereld te scheppen, door als een nieuwe wereldburger te handelen.
In een nieuwsbrief van Stichting Milieubewustzijn2 vond ik een (Engelse) lijst met normen en waarden voor deze tijd, die me erg aanspreekt. Ik heb hem vrij vertaald en bewerkt:
- Bewust aanwezig zijn
Ik streef ernaar, mezelf te zijn, authentiek te zijn en volledig aanwezig te zijn. - Onze potentie verwezenlijken
Ik ga ervoor, mijn volledige potentie te verwezenlijken en anderen te ondersteunen, hetzelfde te doen. - Mijn innerlijke leiding volgen
Ik zal afstemmen op mijn Hogere Zelf en de roep van mijn hart volgen voor het welzijn van het geheel. - Integer communiceren
Ik zal mijn waarheid vertellen met compassie voor mijzelf en anderen. - Integer handelen
Ik zal me houden aan mijn afspraken en mijn hart volgen bij het doen van toezeggingen. - Diepgaand luisteren
Ik zal respectvol luisteren naar wat anderen mij vertellen en afstemmen op de diepste betekenis. - Elkaar respecteren
Ik zal ieders proces respecteren, met de erkenning dat ieder, inclusief ikzelf, de best mogelijke keuze maakt waartoe hij of zij op dit moment in staat is. - Onze bijdragen waarderen
Ik neem de verantwoordelijkheid om zelf erkenning te vragen en te ontvangen en om anderen te erkennen. - Onze verschillen honoreren
In mijn interacties met anderen streef ik naar samenwerking en zorg. Ik besef dat doelen vaak overeenkomen, terwijl de methoden om ze te bereiken kunnen verschillen. Ik eer de diversiteit van alle levensvormen. - Verantwoordelijkheid nemen
Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn creaties, mijn reacties, mijn ervaringen en mijn relaties. - Weerklank bewaren
Als ik met iemand onenigheid voel, neem ik de tijd om te reflecteren en dan zo snel als mogelijk is, opnieuw contact te maken. - Problemen constructief oplossen
Ik zal problemen, klachten en wrevels bij de eerste de beste gelegenheid aan te kaarten bij de mensen met wie ik ze op kan lossen. Ik beloof, geen kritiek uit te oefenen en niet te klagen bij iemand die niets aan mijn ongenoegen kan doen. - Gaan voor het hoogste niveau
Ik zal anderen ondersteunen en ik laat me ondersteunen om het hoogste niveau van excellentie te bereiken. - Leren van ervaring
Ik doe mijn best om te leren van mijn ervaringen. - Onvolmaaktheden accepteren
Ik zal de onvolmaaktheden van mijzelf en anderen omarmen en accepteren. - Een leider zijn
Ik zal een omgeving scheppen van waarachtige samenwerking waarin iedereen inclusief ikzelf, zich aangemoedigd voelt om het individuele en collectieve potentieel te verwezenlijken. - Anderen van dienst zijn
Ik wil mijn hart openen, mijn geest stil maken en vanuit een geest van mededogen alle levensvormen dienen. - Mijn commitment heroverwegen
Ik kies ervoor, bewust en constructief deel te nemen aan de samenwerkingsverbanden waar ik in leef en werk en ik zal die keuze steeds opnieuw maken. - Lichtheid
Ik zal vreugde creëren in mijn relaties, mijn leven en mijn werk.
Marian van den Beuken
http://www.gevoeligheidalskracht.nl./
- Het geluk van hooggevoeligheid, voor jezelf en de wereld, AnkhHermes 2011, € 14,90, verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij uitgeverij Ankh-Hermes of bol.com